Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампиони по уиндсърф срещу замърсяването на морето

5
Илияна Стоилова и Йоан Колев по време на каране
Снимка: личен архив

Йоан Колев и Илияна Стоилова ще карат уиндсърф от Дуранкулак до Резово през септември, за каузата "Да освободим любимото Черно море от пластмасата". Двамата са били национални състезатели по уиндсърф клас RS:X. Йоан Колев, който започва като състезател на варненския сърф клуб „Лазур” стига и до Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Днес имат сърф училище в Приморско. Откриха сезона с почистване на плажа и дюните около училището. Близо 60 човека събраха около 500 кг. боклук. В края на сезона ще почистят отново. За Радио Варна Йоан Колев разказа:

Снимка



И  двамата от много време сме си мислили, че ще е много приятно да направим едно дълго каране с уиндсърф. Много обичаме да караме уиндсърф и винаги сме искали да направим такъв по-голям преход, да пътуваме с уиндсърф. И сме си мислили колко ще е яко да направим един такъв преход по цялото ни Черноморие. Впоследствие, наблюдавайки морето през годините, в които сме на училището, започнахме да виждаме, че не го стопанисваме толкова добре и има доста боклуци, които излизат. Има дни, в които заобикаляме големите парчета боклуци, за да можем да караме. Нека хората да разберат, че има проблем и да започнем да го решаваме този проблем.

Какви боклуци излизат най-често?

Бутилки, чували, сламчици има много, както и много неща за еднократна употреба. Други големи неща, кото се изсипват от кораби, всякаке боклуци... чашки също. Искаме да наблегнем на нещата за еднократна употреба да се намалят колкото е възможно, защото те са най-излишни в цялото ни ежедневие. Дата за карането още не можем да кажем, защото ще чакаме подходящи условия. Искаме да го изминем възможно най-бързо и ще чакаме прогноза с достатъчно слилен вятър и посока на вятъра, която да ни позволи да го направим. Втората половина на септември ще сме в пълна готовност.

СнимкаЩафетно ли ще карате или едновременно?

Заедно, като екип.

Ще имате ли някакво подсигуряване от брега?

Две лодки ще има с нас. В едната ще е моят бивш треньор Явор Колев, а в другата снимачен екип,  екологът Димитър Беров и биологът Велизара Стоилова, които ще правят измервания на морската вода. Ще правят и визуален мониторинг на трите вида делфини в Черно море. Такава картинка за толкова кратко време не е правена досега. Правени са в по-малки акватории за по-дълго време.

За колко време очаквате, че ще изминете трасето?

Предполагам, че ще го изминем от север на юг, от Дуранкулак към Резово тъй като по това време най-често излизат северните ветрове, север-североизток. Ще ни трябват два дни да го изминем, като караме от 6 до 8 часа на ден.

Илияна Стоилова и Йоан Колев (двамата отпред) и съмишленици след почистването на плажаПодготвяте ли се специално?

Подготвяме се, вчера имаше подходящи условия. Разбира се, ние всеки ден сме на вода, но сме планирали едни по-дълги преходи да усетим тръпката от по-дългото каране.

Филмчето, което ще бъде заснето къде ще го разпространите?

Идеята ни е да се разпространи първо по различните филмови фестивали, у нас и в чужбина. Дори предимно в чужбина, защото това е глобален проблем. След този фестивален „живот“, който ще има може би година, това не мога да кажа с точност, се надяваме да бъде излъчен по наши национални телевизии.

Какви видове сърф може да се пробва това лято във вашето училище?

Уиндсърф, кайтсърф, традиционния хавайски сърф и skimboard, който е една малка дъска, с която се тича по брега, скачаш върху нея и се пускаш по тънкия слой вода на брега.

И кой е най-предпочитаният от туристите?

Уиндсърфът е най-популярен. Възрастни и много деца идват да карат, цели семейства. Има хора, които са тук цяло лято. Просто, всеки който иска да има активна почивка е при нас.

Вие сте олимпийски състезател на България и балкански шампион по уиндсърф клас RS:X. Участвате ли още в състезания или приключихте със състезателната работа?

2014-та последно се състезавах, сега по-скоро съм се насочил към треньорската работа, занимаването с деца, дори и с по-напреднали.

Вие сте варненец. Имате ли поглед как се рзвива уиндсърфа сред децата и младежите във Варна и изобщо мислите ли да продължите във Варна работата си като треньор?

От Варна съм, да наистина. Детството ми започна на Рибарския плаж. В последните години живея в София и до Варна почти не стигам, за съжаление, и няма наблюдение какво се случва там с уиндсърфа. Имаше две училища, но не знам как се развива. Но сме си мислили много да се върнем във Варна някой ден и да направими там сърфучилище, за да може варненчетата да се учат на сърф, защото има много талантливи деца там също.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31